Fettsyraprofil mätning

Fettsyratestet är ett fingersticksprov där man lämnar några droppar blod på ett filterpapper som är behandlat med en speciell lösning för att motverka oxidation av fettsyrorna under transporten till laboratoriet.

Varför skall man mäta?

Vilken sorts fett vi äter påverkar vår inflammationsbenägenhet. Omega-6-fettsyror främjar inflammatoriska processer medan omega-3-fettsyror hämmar dem. Medicine doktor Olle Haglund menar att vi får i oss för mycket omega-6-fettsyror och för lite omega-3-fettsyror.

Nyare forskning visar att många sjukdomar härrör från inflammationer. Även om det saknas fullständig vetenskaplig bevisning är de flesta forskare överens om att kan vi minska de kroniska inflammationerna kan vi också minska förekomsten av många allvarliga sjukdomar. Det finns flera orsaker till uppkomsten av inflammation, en obalanserad kvot mellan omega-3 och omega-6 är en av stor betydelse. Omega-3 verkar dubbelt mot inflammation, dels genom att bilda inflammationshämmande ämnen men också genom att konkurrera ut de proinflammatoriska omega-6-fettsyrorna om upptag vid specifika receptorer.

Källa: Kurera.se

I vår moderna, raffinerade mat saknas oftast omega-3-fettsyror om vi inte äter lax, sardiner, makrill eller sill flera ggr i veckan, samt minskar intaget av snabbmat och skräpmat. Det bästa och mest effektiva sättet att få i sig dessa fettsyror är i annat fall via kosttillskott.

Att mäta är att veta! Därefter kan man med rätt kost, kosttilskott och livsstil korrigera och optimera sina värden.

995:- (tidsåtgång ca 30 min)

Stäng meny